Alpin Film Festival, primul festival internaţional de film montan din România

Weekend-ul acesta, în perioada 4 – 6 martie, debutează la Predeal ediţia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.
Iubitorii de munte, adrenalină și aventură se vor putea bucura, timp de trei zile, de proiecţii de film, expoziţii de fotografie veche, lansări și prezentări de carte, dar și de întâlniri cu alpiniști sau sportivi români recunoscuți. Alături de public vor fi Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacşu, Mircea Opriş, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă, reputatul schior Dan Cristea și mulţi alţii.
Evenimentele din cadrul festivalului se desfășoară în mai multe locații :
Alpin Film Festival : Parcul Central Predeal – lângă Oficiul Poștal (proiecţii nocturne), Sala de Sport Predeal (proiecții indoor);
• Alpin Book Festival : Sala de Ceremonii a Primăriei Predeal;
• Alpin Photo Festival : Gara Predeal (Expoziție realizată în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor/Siebenbürgischer Karpatenverein S.K.V. și cu sprijinul Regionalei Căi Ferate Brașov), Primăria Predeal (expoziţie National Geographic).
Festivalul va prilejui, în acest an, un eveniment editorial excepțional, în premieră în România: lansarea cărții «Asociația Brașoveană de Schi K.S.V. 1905 – 1930». Cartea, o ediţie revizuită publicată de Revista ASTRA, este o reeditare a lucrării omonime publicată în 1930 de Fritz Gött, Preşedintele Asociaţiei K.S.V. – prima asociaţie de schi din România.
„Prin publicarea cărții despre prima asociație de schi de pe teritoriul României, redacția Revistei ASTRA dorește să îi onoreze pe «maeștrii care au cucerit prima potecă», pe cutezătorii care acum un secol au integrat Brașovul în civilizația europeană a muntelui.”
Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, editorul volumului „Asociația Brașoveană de Schi 1905 – 1930”

ALPIN BOOK FESTIVAL va reuni și alte prezentări și lansări de carte, precum „Tributul Hazardului”, de Mircea Noaghiu; „Amintiri din războaie neterminate”, de Sorin Tulea sau „Biblioteca Montaniardului”, de Emilian Cristea, printre altele.
Cea de-a doua secțiune paralelă a festivalului, ALPIN PHOTO FESTIVAL, propune, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, realizată, în acest an, în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – S.K.V. Expoziția cuprinde fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă.
O proiecție inedită este cea a documentarului Supraviețuitorul, organizată în parteneriat cu National Geographic Channel. La proiecție va asista și un cadru militar din Batalionul 21 Vânători de Munte – Predeal, expert în tehnici de supraviețuire montană.
“Ne dorim să oferim o platformă de educație vie privind civilizația muntelui și ne așteptăm ca atmosfera întregului festival să stea sub semnul acestor vorbe – «Să mergi pe munte înseamnă să mergi acasă».”
Dan Burlac, Președinte Alpin Film Festival

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *