Două reguli de seducție artistică : Pop Art și artă contemporană românească

Prima licitație de toamnă a casei Lavacow diferă de precendentele licitații prin stabilirea unui laitmotiv dualist: arta ca seducător și ca reprezentare vizuală a seducției. Oferta cuprinde o selecție inedită de creații realizate de artiști români contemporani precum Horia Damian, Victor Man, Florica Prevenda, Mircea Roman, Ion Grigorescu, Constantin Blendea, Ion Bitzan, Gheorghe Fikl, Roman Tolici, dar și de artiști străini precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Joan Miró, Antoni Tàpies, Mark Kostabi, Tracey Emin sau Joseph Beuys.

Andy-Warhol-Elvis.jpg
Andy Warhol – Elvis

Una dintre vedetele absolute ale licitației este “Airplane” (estimare: 500 – 900 euro) de Horia Damian, cel ce a fost recunoscut de către forumul internațional drept unul dintre cei mai influenți artiști români contemporani. Aceasta face parte dintr-o serie creată de artist în anii ‘90, care îi reflectă în totalitate geniul în melanjul dintre metodele tradiționale de pictură și tehnicile noi. Victor Man, numit de Deutsche Bank Artistul Anului 2014, este prezent în licitație cu opera “Lighted Day” (estimare: 8.000 – 13.000 euro).

Întorcându-ne la laitmotivul licitației, seducția, nu poate trece neobservată lucrarea “Seductive Girl” (estimare: 300 – 500 euro) a lui Roy Lichtenstein, un poster după originalul din 1996, care a fost vândut în 2013 la Christie’s New York cu suma de 31,525,000 dolari. Opera este un omagiu extraordinar adus de Pop Art celui mai exploatat și fascinant subiect din istoria artei – nudul feminin. Tot aici se află și opera lui Andy Warhol, “Elvis” (estimare: 2.000 – 2.500 euro)

Roy-Lichtenstein-Seductive-Girl.jpg
Roy Lichtenstein – Seductive Girl

Ineditul licitației este susținut de Joseph Beuys cu un poster al expoziției de la Muzeul Hedendaagse (estimate: 150 – 200 euro) și de controversata Tracey Emin cu opera “Singing Bird” (estimare: 60 – 80 euro), un tatuaj temporar creat cu ocazia participării artistei britanice la Bienala de la Veneția din 2007.

Loturile expoziției pot fi vizionate pe site-ul lavacow.com, unde puteți lăsa oferte online în avans sau participa în licitația online live luni, 27 octombrie, ora 21:00.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *