Expoziția „Genio Gallico – Ceasuri istorice franceze din colecţii muzeale româneşti” @ MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploiești şi Muzeul Municipiului București, organizează expoziția „Genio Gallico – Ceasuri istorice franceze din colecţii muzeale româneşti”.

În prezenţa Excelenţei Sale, domnul François Saint-Paul, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în România şi a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, vernisajul va avea loc miercuri, 23 iulie 2014, la sediul MNIR (Calea Victoriei nr. 12, București).

Dezvoltându-se atât din punct de vedere tehnic, cât şi ca rafinament, industria de ceasuri din Franţa a început relativ devreme și a ținut pasul cu descoperirile fizice şi matematice aplicate în orologerie pentru a obţine instrumente de măsurat timpul mai performante şi cu o acurateţe mai mare. Alături de Paris, Besançon-ul a fost „inima şi sufletul orologeriei franceze” (a devenit un important centru al industriei orologeriei abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când ceasornicarii elveţieni s-au stabilit aici). În 1872, Besançon-ul controla deja 99,63% din producţia de ceasuri a Franţei, căpătând astfel denumirea de „capitala ceasurilor”.

În expoziţia dedicată orologeriei franceze veţi putea admira piese încadrate cronologic în secolele XVIII-XIX, semnate de importanţi ceasornicari francezi: Abraham-Louis Breguet, Julien Le Roy sau Charles Oudin aparținând MNIR și partenerilor. Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 23 iulie – 31 august 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

AFIS_Expozitia_Genio-Gallico_MNIR.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *