Ana Morodan, consultant de imagine și fashion blogger, despre artă și arta de a fi elegant

Ceas-Tressa-Nicolae-Ceausescu.jpg
Ceasul Tressa

Într-un interviu pentru Artmark, Ana Morodan, consultant de imagine și fashion blogger, ne spune că arta există în toate obiectele și se manifestă în toate formele.

Licitația Eleganță și Vanitas aduce în prim-plan o parte din istoria și cultura României  :

  • ceasul de mână Tressa din aur cu mecanism cu 17 rubine (estimare: 4.500 – 6.500 euro) – oferit cadou de statul Mexic prin Ministrul de Interne Mario Moya Palencia lui Nicolae Ceaușescu;
  • haina de blană de vulpe albastră a Elenei Ceaușescu, parte din din garderoba de protocol (preţ de pornire: 1.500 euro);
  • cupa din argint decorată cu simboluri propagandistice oferită dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia aniversării a 50 de ani (preţ de pornire: 20.000 euro). Portretul dictatorului este este plasat în interiorul unei coroane de lauri;
  • la pièce de résistance este colierul creat în exclusivitate de casa de bijuterii Chrysothèque Zolotas pentru Marina Dimitropoulos, fosta soție a lui Konstantinos Karamanlis (președinte al Greciei de două ori și o personalitate culturală marcantă în România și Grecia). Marina Dimitropoulos a fost apropiata mai multor artiști și personalități – Corneliu Baba, Horia Bernea, Andrei Pleșu, Dan Hăulică sau Thomas Messer (directorul Guggenheim New York). Colierul este lucrat manual, fiind inspirat din mitologia greacă, de tridentul lui Poseidon (estimare: 60.000 – 90.000 euro).

Eleganța este prezentată și de operele de artă semnate de Carol Hübner  cu „Femeia anilor ‘30” (estimare: 2.000 – 3.000 euro), Constantin Piliuță  cu „Femeia în oglindă” (estimare: 2.000 – 4.000 euro) sau Paul Ioanid cu „La gherghef”(estimare: 2.000 – 2.800 euro).

La-gherghef-Pan-Ioanid.jpg
Paul Ioanid – La gherghef

Secțiunea Vanitas este reprezentată de o colecție de 36 de vinuri franțuzești (preţ de pornire: 2.600 euro),  cutia de trabucuri „Tabacalera”, oferită cadou de către președintele filipinez Ferdinand Marcos și soția acestuia lui Nicolae Ceaușescu (preţ de pornire: 200 euro) sau serviciul de cafea tête-à-tête, din argint rusesc și decorat cu motive florale (estimare: 800 – 1.200 euro).

Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 iulie 2014 la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti, nr. 5), în perioada 22- 24 iulie la Muzeul de Artă din Constanța și în intervalul 25 – 27 iulie la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27, de la ora 20:30, vor avea loc Licitația de Marine și marinărit și cea de Eleganță & Vanitas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *