Marilyn Monroe vine în România

Aș vrea să le văd cele 10 serigrafii realizate după matrița originală a lucrării„ Marilyn” de Andy Warhol într-o expoziție, dar nu pot.

Lavacow, prima casă de licitație online din România, organizează pe 23 iunie cea de-a doua licitație de artă, iar publicul din România va avea ocazia de a cumpăra cele 10 serigrafii realizate de Warhol (recordul de autor a fost restabilit în noiembrie 2013 la 105,4 milioane de dolari – Sotheby’s New York). Acesta a influențat generațiile ulterioare de artiști de pretutindeni, iar românul Dan Lica nu face excepție – prezent cu opera “Upside down” (valoare estimativă: 800 – 1.200 euro).

Andy-Warhol-Marilyn-Monroe.jpg

Gradul de interactivitate al licitațiilor lavacow.com este realizat prin personalizarea avatarurilor (desenate de artistul vizual Alexandru Ciubotariu a.k.a Pisica Pătrată), dar și prin strategiile de gamification.

Alexander Calder, creatorul sculpturii cinetice, este prezent cu opera „Black sun” (valoare estimativă: 800 – 1.200 euro), iar Daniel Spoerri, unul dintre cei mai cotați artiști de origine română în Vest, este reprezentat de opera „5 o’clock tea” (valoare estimativă: 500 -750 euro).Recordul de autor  pentru Calder a fost restabilit anul acesta pentru 25,9 milioane de dolari (Christie’s New York), iar operele lui Spoerri au depășit pragul de 100.000 euro la case precum Sotheby’s și Christie’s.

Licitația îi scoate în față și pe cei mai importanți artiști contemporani bulgari, Pravdoliub Ivanov și Stefan Nikolaev. Ultimul este prezent cu opera „What Does Not Kill You Makes You Stronger”(valoare estimativă: 800 – 1.200 euro), un craniu din ceramică placat cu aur. Artistul român Gabriel Stoian este prezent cu opera „Upgrowth” (valoare estimativă: 400 – 700 euro), o pensulă cu păr sintetic.

Pe lângă artiști români consacrați precum Victor Brauner, Horia Damian, Horia Bernea, Ion Bitzan, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Dan Beudean, Lavacow Summer Auction include și artiști din alte zone est-europene – maghiarii Szilárd Cseke și István B. Gellér sau basarabeanul Marc Verlan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *