Oraș iluminat cu ajutorul a trei oglinzi

Motto :

„Viva Las Vegas turnin’ day into nighttime
Turnin’ night into daytime„

(Elvis Presley – Viva Las Vegas)

Și nu fac referire la România (noi suntem bine). Din SUA provin titanii electricității – Thomas Edison (cunoscut pentru becul cu filament, fonograf sau kinetoscop). Și desigur pe J.P. Morgan, cel care l-a finanțat pe Edison și care mai târziu a fondat General Electric. Și pe Nikola Tesla finanțat de George Westinghouse. Primul fiind cu DC (Direct Current) și al doilea cu AC (Alternative Current).

Dar bine că băieții de mai sus s-au stresat degeaba pentru a ne oferi curent electric 24/24. Așa că autoritățile dintr-un oraș din Norvegia (Rjukan) s-au gândit să lumineze orașul aflat într-o vale unde nu pătrunde lumina soarelui cu ajutorul oglinzilor. Cam așa :

pb-131023-mirror-sun-ps2.photoblog900

pb-131023-mirror-sun-ps1.photoblog900

Măcar puteau să pună reflectoare ca pe stadioane zic. Partea cea mai amuzantă : „The idea to use mirrors to reflect sunshine during the winter was launched 100 years ago but will finally become a reality after the official opening on Oct. 31 ”. Și în 100 de ani pauză de masă…

Sistemul, conform descrierii, funcționează cam așa : „computer-driven mirrors will follow the sun’s movement over the horizon and will reflect its rays into Rjukan’s market square”.

Call me crazy, dar mie mi se pare amuzantă situația.

Foto via photoblog.nbcnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *