Acum se învață doar pentru vise

Bine că am scăpat de bacalaureat acum trei ani, când rata de promovabilitate sărea ușor de 80 – 90% pe toată țara. Când nu existau așa-zisele oferte ale unor universități de tipul „te înscrii acum și diploma de bacalaureat o aduci când îl iei”. Sau când de-abia strângeai 10 perle pe an.

Acum învață doar cei care vor și care au fost îndrumați de părinții și dăscălii lor să viseze la o carieră (chiar și în România – de ce nu?). Pentru că ei sunt cei care vor schimba țara, nu cei care dau bacalaureatul doar pentru a avea o diplomă pentru a-și găsi un job fără terminarea unor studii superioare.

Eu mi-am făcut datoria – am învățat în liceu cum am știut eu mai bine. Recunosc – la română și la matematică am făcut meditații pentru am simțit că nu o să mă descurc. Dar la biologie nu am avut de ce pentru că profesoara ne-a învățat – terminam materia cu o lună înainte și făceam exerciții cu „accidentați și cu alergători” (cum le spuneam noi în glumă). Plus notele de 2, de 3 și de 4 pe care mi le-a dat în patru ani de liceu m-au făcut să învăț materia. Nu cu o cameră foto pe care mama de-abia mi-a cumpărat-o într-a 11a sau cum ceasul pe care unchiul meu mi l-a luat într-a 12a.

Și nu am reacționat niciodată în felul acesta. Și facem ce știm noi mai bine – căutăm vinovați. Și nu e vina sistemului – este a noastră.

Nu te-ai bazat pe sistem dar ai urmat un liceu. Te-ai autoeducat insa ai urmat un liceu si esti la facultate. Ai grijă cum foloseşti "gloată" că nu-i frumos să pleci din ţară şi apoi să arunci cu căcat în ea, atunci când nu trebuie. Nu e vina sistemului că promovează doar 50% în fiecare an.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *