Conferința „Mânăstirea Argeșului: un Saint Denis românesc?”

Cei de la MNAR sunt foarte buni atunci când vine vorba de conferințe pe seama expozițiilor din muzeu.Așa că aduc specialiști pentru a vorbi publicului larg despre vastul domeniu al artei.Și cum v-am zis că la una dintre „Întâlnirile de Joi” s-a discutat despre armele și armurile medievale prin prisma sfințior militari (așa se numește această serie de întâlniri bazate pe expozițiile temporare sau nu din muzeu), joi de la ora 18 suntem invitați la o discuție alături de prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu* (Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”) și prof. univ. dr. Ștefan Andreescu** la o masă rotundă.Unde se va discuta despre rolurile atribuite celui mai celebru monument românesc în diverse epoci.Pornind de la celebra legendă a mânăstirii, participanții vor afla gesturile generațiilor de ctitori care i-au urmat de a continua  modelul sau mesajul simbolic al monumentului.

Plus, se va dezbate și ipoteza confirm căreia monumentul avea de la început funcție de necropolă domnească (funcție asumată și de primii regi ai României).De asemenea, și problema dacă aceasta poate fi considerată sau nu un „Saint-Denis” românesc.

Afis Intalnirea de joi, 11 aprilie

Totodată sâmbăta asta va avea loc „Un ceas pentru artă”, vizita cu ghidaj gratuit în expoziția „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” .Unde va avea loc o prezentare susținută decuratorul Emanuela Cernea și unul dintre specialiștii muzeului.Aceștia ne vor vorbi despre restaurarea textilelor medievale, având la bază povestea caftanului atribuit voievodului Neagoe Basarab.

Înscrierea la conferința de joi se face prin e-mail la comunicare@art.museum.ro, iar la vizita de sâmbătă până vineri la ora 16 (intrarea fiind de 10 lei, 5 lei redus) la aceeași adresă de mail.

*Profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului.Expert în în domeniul protecţiei patrimoniului şi membru în organizaţii profesionale naţionale şi internaţionale.

**Profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde predă istoria politică a românilor.Istoric, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române – unde conduce programul „Europa Centrală, ţările române şi Marea Neagră”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *