Despre armuri și arme medievale la MNAR

În primul rând le mulțumesc celor de la MNAR (Muzeul Național de Artă al României) pentru faptul că m-au anunțat pe mail despre această conferință (asta oarecum sugerează că le-a plăcut faptul că am scris aici despre a doua parte a conferinței despre expoziția ”Mitul național. Contribuția artelor la definirea identității românești”).

Așadar, joi 28 martie 2013, MNAR ne invită la o nouă conferință susținută de dr. Carol König (specialist în istoria armelor vechi și istoria militară a României) despre o prezentare a armelor și armurilor bizantine pornind de la portretele sfinților militari din frescele prezente în expoziția ”Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeșului”.Despre exponate pot să vă spun că au fost comandate acum aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa din Curtea de Argeș, biserica fiind restaurată acum 130 de ani de către arhitectul francez André Lecomte du Noüy, iar frescele au fost extrase pentru a fi salvate și păstrate într-un muzeu (mai exact 31 de fragmente).

Acestea sunt prezentate astăzi publicului larg în urma unui laborios proces de restaurare întins pe parcursul ultimelor două decenii sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, prof. univ. dr. Dan Mohanu  și a  lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă, expoziția putând fi vizitată până pe 26 mai anul acesta.

Participarea se poate face printr-un mail la comunicare@art.museum.ro , intrarea fiind gratuită.

Intalnirea de joi Marturii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *