Alex. Leo Serban – De ce vedem filme (II)

Am terminat si partea a doua din cartea lui Leo Serban si pot sa spun asa ca prima vedere ca a fost la fel de palpitanta si interesanta la fel ca prima.Ce am uitat sa va spun la prima parte este faptul ca se sfarseste cu un top al filmelor al autorului din ultimul secol (topul terminandu-se in anul 2000).

In afara de invocarea marilor ai cinema-ului – Godard si Paradjanov – Alex. Leo Serban ne vorbeste si despre cele doua fenomene care au influentat cinematografia actuala. Si anume de filmele Titanic a lui Cameron si trilogia Stapanul Inelelor a lui Jackson (citand chiar useri de pe forumul cinemagia.ro).De ce am ales sa scriu despre aceste capitole?Pentru ca cele doua fenomene sunt explicate si descusute pe toate partile, mai ales in cazul primei parti din LOTR (denumirea incetatenita) unde face o scurta comparatie cu prima parte din seria Harry Potter.

Deci care e diferenta(ele) dintre primele parti ale celor doua serii?

Inainte de primul rand – clasica lupta dintre Arta si Comert.

In primul rand e foarte simplu – autorii.J.K.Rowling – scriitoarea sfarsitului de secol XX din categoria fantasy recordul de vanzare al primei carti HP dublat de recordul de incasari al filmului fiind cel mai mare succes comercial de dupa titanicul lui Cameron.Si J.R.R. Tolkien (1916 – 1973) scriitor tot englez , autor al LOTR (cartile fiind considerate neecranizabile).Doua perioade diferite.

In al doilea rand – dimensiunea (numarul de pagini ale cartilor).Venind vorba de 200 de pagini (in editia romaneasca) a primului volum din Harry Potter, ceea ce a fost foarte usor (pentru Chris Columbus) de asternut pe celuloid.Spre deosebire de cele 600 de pagini ale Fratiei Inelului unde Peter Jackson a fost nevoit sa comprime pentru a se incadra in intervalul sub trei ore pentru a pastra atmosfera.

*Nota: Spre deosebire de Fratia Inelului care este o scriitura lineara, Piatra Filosofala este o carte “vizuala”.

In al treilea rand – regizorii.Chris Columbus este un regizor de succes – vezi Home Alone, Mrs. Doubtfire – fara pretentii estetice si Peter Jackson cu Heavenly Creatures.Dar premiile si nominalizarile la Oscar sunt in favoarea celui de-al doilea.Cat despre cine castiga lupta dintre cei doi – spectatorii si criticii de film decid asta!

Dar spre deosebire de Harry Potter, Stapanului Inelelor se poate defini ca o religie cu Tolkien in rolul lui Dumnezeu, Jackson in rolul Mantuitorului, Graal-ul reprezentat de Inel, Gandalf in pielea Marelui Preot.”Un soi de ecumenism literar-cinematografic New Age” – il defineste Alex. Leo Serban.

***

Titanic.Filmul regizat de un alt regizor – magician al Cetatii Filmului – James Cameron nu prezinta doar o poveste de dragoste.Ci mai multe.

Una psihologica unde subconstientul ne dicteaza intrebarea “Oare vom supravietui?” prin eroina principala Rose.Sau cum ne spune Alex., prin comparatie cu replica lui Scarlett O’Hara de la finalul filmului Pe aripile vantului – “Si maine e o zi“. Si de aici inca o lectie despre cinematograf (vezi titlul din tab-ul browser-ului).

Si una fictiva prin introducerea colierului cu diamant “La coeur de la mere” care face povestea (actiunea) si mai interesanta si patrunde in sentimentele spectatorului, facandu-l sa descopere (sau trezindu-i) sentimente noi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *