Inca 3 elemente pentru tabelul lui Mendeleev

Sistemul periodic al lui Mendeleev s-a mai imbogatit cu inca trei elemente care au fost aprobate in sfarsit de IUPAC* si IUPAP** pentru a fi incluse in tabelul periodic cu numerele atomice 110, 111, respectiv 112.Acestea sunt :

  1. Darmstadtiu (Ds)(Z=110) a fost obtinut in 1994 de cercetatorii de la Centrul Helmholtz pentru Cercetari asupra Ionilor Grei (mai cunoscut sub numele de GSI – foto) din Germania prin bombardarea unui izotop greu de plumb cu atomi de nichel, s-au obtinut 13 atomi de darmstadtiu. Numele vine de la orasul german Darmstadt, unde se gaseste acest laborator.
  2. Roentgeniu (Rg)(Z=111) obtinut in numar de 3(trei) atomi in 1994.In 2002 pentru a valida descoperirea lui, s-a efectuat alt experiment obtinandu-se acelasi numar de 3 atomi.Numele lui vine de la fizicianul german Wilhelm Conrad Roentgen – care a descoperit razele X (1895).
  3. Coperniciu (Cn)(Z=112) obtinut pentru prima data in 1996 prin ciocnirea altomilor de zinc cu cei de plumb.prima dată în 1996, prin ciocnirea atomilor de zinc cu cei de plumb.Au fost obtinuti, in total, 75 de atomi ai acestui element.Numele sau vine de la celebrul astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543), primul care a emis teoria ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui.

Doar ca idee, acest 3 elemente fac parte dintr-o serie de 10 elemente cu numar de ordine cuprins intre Z=104-112, care incepe cu Rutherfordiu (Rf)(Z=104)(metal) si terminandu-se cu Coperniciu, urmand ca elementul Z=118 sa aiba structura unui gaz inert.

De mentionat ca cele trei de sus sunt elemente super-grele (transuraniene) si nu se gasesc in natura, ci au fost obtinute pe care artificiala in laboratoare (acceleratoare de particule).

*International Union of Pure and Applied Chemistry

**International Union of Pure and Applied Physics

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *