Parte de programare a chimiei

Prima data cand am descoperit aceasta latura a ei inapoi in scoala generala cand ne-a dus in laboratorul de informatica sa ne uitam peste softul educational AeL (Advanced e-Learning) de la Siveco pentru chimie.Si acolo am efectuat virtual prima reactie chimica si anume cea de aluminotermie.

Dupa in liceu in am descoperit Crocodile Chemistry, un program sa zicem mai avansat decat AeL sau aproximativ la fel de bun.Cu acesta puteam sa fac diverse experimente ca testul flacarii pentru diferite substante, obtinerea de substante (gaze, substante solide) si mi se pare ca avea si o parte de electrochimie.

E ca un simulator de zbor ca sa spun asa decat ca e ceva mai stiintific.De asemenea, poti descarca de pe site-ul lor fisiere cu experimente.

Iar in facultate profesorul de organica de la curs ne-a recomandat ISIS (Integrated Scientific Information System) Draw care a devenit Symyx si acum Accelrys Draw.

Ce este foarte frumos la acest program?Ca poti modela orice substanta vrei – de la metan,etan,propan la substante ceva mai complexe ca p-nitrobenzenazonaftol.Bine acum va intrebati cum facem asta.Acest program are inclus o serie de toolbar-uri cu tot ce ne trebuie noua studentilor pentru a desena structura moleculara si structurala a substantelor.

La inceput a fost cam greu pentru ca nu imi dadeam seama cum sa realizez legaturile duble dintre atomii de carbon, sa creez diferiti ioni sau radicali (hidroxid, metil, azotat, azotit, etc.).Ideea e ca unii sunt dati in toolbar, altii trebuie sa-i creezi tu.Dar stiti cum se spune – practice makes perfect.

De asemenea, ai posibilitatea de a-ti crea si template-urile de care ai nevoie.Si cum o fotografie face cat o 1000 de cuvinte – iata o serie de substante modelate de mine cu acest soft.

PS: Am facut si legaturile dintre bazele azotate purinice si pirimidinice – Adenina=Timina si Guanina≡Citozina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *