O filosofie numita informatica

Azi am avut primul curs de info de cand sunt la facultate.Eu ma gandeam ca o sa vina profesorul , o sa se prezinte si gata – intram in paine.Dar nu s-a intamplat asa.Evident , proful a venit si a rostit in timp ce se indrepta spre catedra “informatica este…”.Toti am ramas nedumeriti, dar curand aveam sa fim lamuriti de explicatii asupra definitiei informaticii.

A scris pe tabla in ce va consta Informatica semestrul acesta , dupa care ne-a spus ca ea nu inseamna calculatoare si tot ce tine de ele , ci cunoastere , dezvoltare si invatare.Dupa care a rostit niste cuvinte despre stiintele exacte in corelatie cu materia pe care o preda pe care vi le impartasesc si voua:

“Stiintele sunt modele virtuale ale cunoasterii si filosofii de reprezentare a cunostintelor”

Evident , noi cei de anul acesta am fost norocosi deoarece la cei de anul trecut a venit cu laptop-ul si le-a facut introducerea in info.A criticat ( in stilul lui ) si sistemul actual de predare din facultati , facand referire aici la metoda dictatoriala care este inca in vigoare si citez: “… acum vi se preda ceva – doua carti , o vila la Sinaia” :)))).

Nu a ratat nici punctul unde spune ca omul isi traieste viata intre fizic si virtual.Si incluzand in aceasta ecuatie cunoasterea , dezvoltarea si invatarea –  ne-a spus ca cunoasterea si invatarea sunt in domeniul virtual , iar dezvoltarea in domeniul fizic.

Dupa aceste notiuni introductive , a inceput sa ne faca un istoric al calculatoarelor , si definind calculatorul ca fiind “niste masini foarte primitive , dar foarte performante , dar nu prea inteligente“. Concluzia trasa de aici: oricat de performante am face calculatoarele , niciodata niciunul nu poate egala mintea umana.

Si la final ne-a dat 2 probleme pe care le rezolvam , cum ar fi sa calculam 2 la puterea 150 ( cu mentiunea ca 2 la puterea 100 este un numar de 32 de cifre) , dupa care ne-a dat si solutii de rezolvare si iar citez : “…sunati pe cineva , spuneti pe Facebook“.

Si eu la final va las cu un citat pe care l-a spus proful azi la curs – ma gandesc eu ( desi nu sunt mai marele older si weizer pe aici ) ca e bine sa mai reflectam mai adanc asupra starilor de spirit:

Fericirea apare in lupta pentru a cunoaste si pentru a invata.”

One Reply to “O filosofie numita informatica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *