Personalitati curcanene de prof. Nicolae Mavrodin

Volumul "Personalitati curcanene"de Nicolae Mavrodin

Cartea scrisa de profesorul de istorie Nicolae Mavrodin reprezinta , in primul rand , o munca de cercetare de mai multi ani si , in al doilea rand , un omagiu adus acestor personalitati originare din aceasta comuna.Dupa publicarea unei lucrari istorice despre aceeasi comuna, iata azi domniasa a lansat “Personalitati curcanene” , o carte care poate fi considerata anexa acestei lucrari despre Curcani.In continuare va voi prezneta cateva randuri din carte”

„M-am gândit, după ce m-am sfătuit cu mine însumi, să realizez un studiu intitulat Personalităţi Curcănene. În comuna Curcani, localitate recentă, în comparaţie cu vechi aşezări din zona Olteniţa, precum Şoldanu, Clăteşti, Mânăstirea, Chirnogi, Căscioarele există destul potenţial cultural, care să poată fi cunoscut şi exploatat în continuare.
Aşezată pe firul Argeşului, la 13 km de Olteniţa şi la 50 km de Bucureşti, comuna Curcani se mândreşte cu peste 100 de personalităţi ale acestei vetre de locuire. Am realizat această lucrare pentru a le cinsti memoria şi truda depusă la propăşirea localităţii. (…)
Nu pot spune că am epuizat seria personalităţilor din această vatră de locuire, aflată la interferenţa dintre Argeş şi Dunăre, în mănoasa luncă a bătrânului fluviu.
Din păcate, nu am reuşit să găsesc material biografic al unor personalităţi, cum este diplomatul Traian Bordeianu, mult timp reprezentant al României la C.A.E.R., apoi în cadrul ambasadelor ţării noastre în state ale fostei Uniuni Sovietice.
De asemenea, am căutat să găsesc material documentar cu referire la medicul specialist neurolog Adrian Calciu, şef de secţie la Spitalul Clinic Fundeni şi despre tatăl acestuia, învăţătorul Dumitru Calciu, multă vreme director al şcolii Curcani.”

Domnul Mavrodin , care a reusit sa-si scoata de sub tipar cartea cu sprijinul Consiliului Local Curcani si al primarului Aurel Gazu , si-a facut din nou datoria fata de comunitatea din care face parte.Pe viitor, domnul profesor va scoate 2 volume , unul de poezii si altul de cronici jurnalistice.

 

VIDEO – Profesorul Mavrodin despre cartea sa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *